Colegiul National
„Costache Negri”

Galati

Publicații
Anuar
  • Anuar 2012

 

 Pro domo

 Revista școlară – o modalitate de exprimare a opiniei           

      Revista scolara este o modalitate de exprimare a sentimentului elevilor de apartenenta la comunitatea din care fac parte si credinta ca aceasta este o carte de vizita, de prezentare si de recunoastere a scolii lor. Prin intermediul ei, oricare dintre elevi isi poate face cunoscute opiniile in legatura cu scoala, familia, societatea sau orice alt subiect, mai ales ca este garantata libertatea de exprimare. In acelasi timp, ea este o legatura palpabila cu trecutul, odata ce acestia vor fi parasit bancile acestei institutii.   

      Pornind de la premisa ca elevii scriu mai usor cand isi exprima propriile pareri si convingeri, le-am cerut sa faca articole despre ceea ce ii intereseaza si ii preocupa, in acest sens instituind rubrica Opinii, iar prin Pulsul liceului am incercat sa dezvaluim ca la nivelul scolii se desfasoara activitati variate, prin care se evidentiaza preocuparile lor. Problema a constituit-o cizelarea materialului. Ei trebuie sa aiba in vedere faptul ca un text jurnalistic are o intenţie dată, ca poseda o logica interna, o baza documentara, o finalitate jurnalistica si o valoare stilistica. Informatia este destinata unui public cat mai larg, de aceea trebuie sa fie suficient de importanta, accesibila si sa aiba caracter de noutate. In general, elevii sunt tentati sa scrie compuneri scolaresti, utilizand un limbaj bombastic sau de lemn, cu fraze lungi, greu de urmarit, incurcand ideile, astfel incat cititorul nu mai intelege nimic din mesajul pe care semnatarul a dorit sa il transmita. Aici intervine munca redactorului care trebuie sa aiba capacitatea de a folosi eficient informatiile si de a plasa corect detaliile. El trebuie sa cultive cunostintele temeinice de limba, perseverenta si exigenta, rabdarea si simtul umorului. Elevii trebuie sa-si perfectioneze stilul pe masura ce invata sa recunoasca ce nu este bun in modul lor de a scrie. De aceea redactorul are nevoie de multa rabdare si de putere de munca pentru a corecta un text care sa il multumeasca. Cititorul nu banuieste truda scrierii unui articol bun, dar este foarte exigent, vaneaza toate greselile care se mai strecoara si nu ezita sa critice, de multe ori cu rautate.

      Tehnoredactarea este un alt moment greu al aparitiei unei reviste. Un articol este citit de aproximativ zece ori. Initial se elimina greselile de ortografie si de punctuatie. Uneori nu se respecta spatierea si asezarea in pagina. Pentru ca nu toate calculatoarele sunt dotate cu programe de redare a diacriticelor in diferite limbi, la editura apar alte greseli. La o prima corectura sunt eliminate unele, la a doua apar altele. In sfarsit… iese de sub tipar REVISTA.

      In fiecare numar am incercat sa aducem ceva nou, astfel incat sa ne apropiem de o publicatie profesionista, sa placa elevilor si sa le fie utila. Suntem multumiti ca am reusit sa scoatem paginile color, gratie sponsorilor nostri, pe care i-am gasit destul de greu. Si continutul a fost conceput pentru a atrage. Astfel la rubrica Vedetele liceului sunt prezentati participantii la etapa nationala a olimpiadelor scolare, multi dintre ei intorcandu-se cu premii si medalii. Fascinatia lecturii propune recenziile unor carti din afara programei. Pagina absolventului cuprinde gandurile elevilor de liceu in apropierea momentului cand vor pasi din „laboratorul adolescentilor” pragul taramului „oamenilor mari”. In sectiunea La revedere, drag gimnaziu!, absolventii clasei a VIII-a, viitorii „boboci”, definesc locul care le-a marcat existenta timp de patru sau opt ani, rememoreaza momentele de inceput, cele placute si neplacute, incercand sa le gaseasca un sens. Pulsul liceului aduce in prim plan activitatile scolare si extrascolare ale elevilor nostri, demonstrand ca orice vis implinit presupune munca, efort continuu, timp foarte bine dozat si daruire. Ei ne-au invatat ca in fiecare lucru facut exista si o particica din sufletul lor. Ştirile din şcoală şi Mesaj pentru tine expun intr-o formula mai glumeata „micile drame” si incidentele mai mult sau mai putin placute din liceu. Gymnasium şi Noi, cei mici contin creatiile elevilor din clasele V-VIII, respectiv I-IV. Petalele de suflet sunt paginile in care liceenii pun in palma cititorului o parte din trairile lor. Magazinul ofera informatii despre punctele extreme, despre viata de pe alte planete, maxime şi citate din operele unor scriitori romani si straini, anunturi matrimoniale cu subiect literar, oferte de vanzare sau de vindecare de „mania internetului”.

      Desi suntem constienti ca nu am reusit sa multumim pe toata lumea, suntem convinsi ca si fiecare numar al revistei ne reprezinta liceul, scopul nostru fiind acela de ajunge cat mai aproape de perfectiune si profesionalism. 

profesor Onorica Tofan

Liceeni în dungi

          De mai bine de opt ani iese în lume, bianual, o revistă cu un nume controversat și generator de ipoteze (sau ironii, uneori): Liceeni în dungi. Suntem la numărul 19; lumea a uitat istoricul titulaturii, fiindcă, între timp, nu se mai poartă uniforma, cu atât mai puțin în dungi, nici inițiatorii nu mai sunt superbii adolescenți care au convenit că forma lor de comunicare/ informare este cuvântul scris, însoțit de un desen, o poză.

            «Impetuoșii » au părăsit locul din caseta rezervată, au urcat spre «vechea gardă», ca mai apoi să iasă cu totul din umbra liceului, să țintească spre orizonturile studenției, iar mai curând să se pregătească pentru confruntarea cu viața. I-au ajutat ceasurile de documentare, de elaborare a materialelor, de șlefuire a lor până la virgula cea mai nevinovată? De bună seamă, de vreme ce unii au fost admiși la Jurnalism, alții la Filologie, alții la Comunicare.

          Revista ambiționează să se subordoneze, cu fiecare număr, unei teme, nu tocmai indiferente perioadei de formare. «Liceenii» s-au interesat de ipostazele succesului, de frumusețea meleagurilor dunărene, de utilitatea unei familii solidare, de șansele minoritarilor de a-și păstra ființa, de individualitatea într-o Europă unită. Alt număr a abordat diversitatea religioasă a eparhiei; în fine, de curând, am vrut să investigăm cum jonglează românul cu spaima de sărăcie.

          Mânuitori ai cuvintelor, nu vom reuși să găsim pe cele mai potrivite spre a le  mulțumi cum se cuvine celor care au acceptat să sponsorizeze inițiativa noastră, cu deosebire oamenilor de excepție de la Grupul de firme «Mariano», prin persoana domnului Marian Băilă.

prof. Vasile Leonte

          Puteti consulta/descărca ultimele numere ale revistei aici:

Liceeni în dungi nr. 21

 Liceeni în dungi nr. 22 - număr aniversar.

Arcade.Revistă de cultură

mai multe informații despre revistă și despre redactorii/colaboratorii ei

 găsiți pe site-ul acesteia http://www.wix.com/revistaarcade/arc.

         In ianuarie 2006, se infiinta cercul de lectura si creatie Literatura in alb si negru, initiativa a apartinut elevilor din clasa a X-a E si celor de la a IX-a C. Cercul era deschis tuturor celor care voiau sa calatoreasca in universul cartii, celor care voiau sa-si exerseze simtul critic sau, poate, talentul literar, tuturor celor care voiau sa descopere cuvantul potrivit, cel care poate spune mai mult decat o mie de gesturi.

           Din aceeasi dorinta de a promova cultura, in general, si lectura, creatia literara, in particular, a aparut revista Arcade, o publicatie initiata de elevi ai Liceului Pedagogic "C. Negri", dar nu o revista strict a Liceului Pedagogic, ci una care lanseaza o provocare si elevilor altor scoli, de fapt, tuturor copiilor, tuturor tinerilor care sunt dispusi sa se lase fascinati de magia lecturii, de scrieri ce reprezinta-n filigran sufletul uman. Elevilor Liceului Pedagogic li s-au alaturat deja si cativa de la alte scoli galatene, Liceul Teoretic "Dunarea", Colegiul National "V. Alecsandri" si Scoala Generala "Petre Tutea".

           Realizarea revistei a implicat destul efort, multa rabdare pentru ca fiecare dintre noi sa se descopere in oceanul imens de sentimente, de ganduri, sa-si gaseasca o formula proprie de exprimare. Drumul de la primele litere asternute pe hartie si pana la varianta finala a revistei a fost unul de initiere, ne-am cunoscut pe noi insine mai bine, i-am descoperit pe cei cu care am lucrat si altfel decat ii stiam pana atunci. Dintre multiplele modalitati de a schimba fata lumii, noi am ales sa actionam prin cuvant. E un drum dificil acesta, unul de descoperire a cuvantului potrivit , a cuvantului magic care poate sa doboare toate barierele si sa atinga cu aripile sale sufletele celorlalti, facandu-le sa-si dezvaluie si sa-si descopere propria frumusete.

           Arcada este un simbol al tineretii, privite ca perioada intermediara intre varsta copilariei propriu-zise, a banalitatilor considerate minuni, si varsta maturitatii depline, varsta a cunoasterii. Cu toate ca cei mai multi tineri au uitat miracolul lecturii si al sensibilitatii sufletului, exista si adolescenti care nu numai ca au curajul sa-si indrepte privirile spre firmamentul sufletului lor, dar au si taria de a-si descrie cosmosul interior. S-a creat astfel cate o rubrica pentru sufletul fiecarui adolescent pentru ca oricare dintre ei sa-si afle un loc al sau in paginile revistei.

           Printre sectiunile traditionale ale revistei Arcade amintim: Eveniment cultural , Provocarile lecturii , Eseu. Cogito ergo sum , Datini. Credinte. Mituri , Incursiune in universul artei , Sub zodia iubirii , Parfum de aripi arse, Dosar tematic. Lumi fantastice , Experiment literar , Atelier de creatie , Deschideri. Literatura fara frontiere , Anotimpuri sufletesti si cateva Pagini ale cititorului plictisit. Sunt rubricile primului numar, ele vor fi constante fara ca acest lucru sa insemne ca paginile revistei nu vor fi deschise si altor idei.

           Revista a fost conceputa ca un dar sufletesc, nu prevazusem un numar mare de pagini. Am prins insa gustul lecturii si al introspectiei, dar si al scrierii cu un condei inmuiat in apele sufletului nostru si am descoperit ca incet, incet, pe masura ce revista prindea contur si altii se descopereau fascinati asa cum ni se intamplase si noua.

 Arcade 2011