Colegiul National
„Costache Negri”

Galati

Proiecte si programe educationale
 
Jeunes  en Roumanie

Jurnalul proiectului

 

Un grand merci...

          Începând cu data de 27.10.2011 se desfăşoară cu acordul Consiliului Judeţean Galaţi şi a Consiliului de Administraţie al Colegiului Naţional ,,Costache Negri’’ Galaţi proiectul de parteneriat internaţional de voluntariat ,,Jeunes en Roumanie” cu grupurile de scuţi (pionieri), în colaborare cu Biroul European al UNCJR la Bruxelles (Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România) şi cu Asociaţia « Partenariat Villages Roumains » (Parteneriat Satele Româneşti). Derularea lui cu efecte vizibile in perioada 01.07-13.07.2012 a unit o echipă de proiect formată din domnul prof. Mitică Dudău - Director al Colegiului, doamna prof. Valentina Braşoveanu – Director Adjunct al Colegiului,  doamnele profesoare de limba franceză,  Aurelia Caragea şi Gina Baciu. Insă toate activităţile nu ar fi putut să se desfăşoare în bune condiţii dacă în jurul nostru nu ar fi apărut doamnele prof. Mariana Ziminschi, prof. Elena Gălîi, prof. Elvira Alexandrescu, care cu spirit practic şi organizatoric au completat nevoia de sprijin la momentul oportun. Trebuie să amintesc implicarea întregului personal al ,,Bucătăriei Regale’’ a colegiului reprezentat prin prezenţa doamnei Antoaneta Crudu. Am lasat la urma, fără a fi pe ultimul loc, aportul  Asociaţiei Părinţilor din Colegiu, al părinţilor, al Inspectoratului Şcolar al  Judeţului  Galaţi – dna Insp. Doina Geru, dna Insp. Proiecte Europene Liana Bucur, dna Insp general Laura Marin, dna Insp. General Adjunct Diana Bulai, dar şi al Consiliului Judeţean Galaţi, dnul Cornel Hamza. Ceea ce nu pot să uit este prezenţa copiilor (aproximativ 80 elevi de gimnaziu şi 35 elevi de liceu) care au învăţat , cu acest prilej, cântece, poezii, jocuri, dansuri şi multe altele, dar, mai ales, au reuşit să aprecieze cunostinţele de limbă franceză. Ei transmit mulţumirea lor celor zece fete din Belgia: Floriane d’Hoop, Morgane Selvais, Chiara Longo, Clara Torbeyns, Séverine Flion, Héloïse Nolet de Brauwere, Sophie Thomé, Camille Boonen, Giulia Fiocchi, Raphaelle Van den Bemden. Alături de ei subscriu şi eu, fără a uita de prezenţa supervizoare a domnului preşedinte al ASBL Jenunes en Roumanie,  Daniel Coulon.

Cu mulţumiri şi recunoştinţă,                                 

prof. Violeta Măzăroaie,

coordonator al proiectului Jeunes en Roumanie 2012

la Colegiul Naţional ,,Costache Negri’’ Galaţi

Şcoala acasă şi în lume

Coordonatori proiectului: prof. Ziminschi Mariana, prof. Brasoveanu Valentina, prof. Mazaroaie Violeta

Elevi participanţi : 25 elevi (12 - 17 ani)

Durata şi locul desfăşurării activităţii : 2-6 aprilie 2012, Budapesta , Ungaria

Descrierea activităţii :

Proiectul s-a dovedit a avea la bază responsabilitatea socială şi profesională, democraţia şi parteneriatul la nivel european, şi s-a întins pe parcursul a şase zile, departe de casă, găzduiţi de ospitaliera metropola riverană, Budapesta. Scopul acestui schimb de experienţă a fost acela de a stabili punţi de legătură si repere de construcţie a cetăţeanului european, a felului în care educaţia îl responsabilizează, şi în a găsi elemente comune în procesul de educare şi devenire. Un grup de 25 de elevi, însoţiţi de trei profesori, au avut privilegiul de a vizita Colegiul ,,Xantus Janos" Bilingual Secondary School şi de a prezenta, la rândul lor, propriul lăcaş de educaţie şi cultura - Colegiul Naţional "Costache Negri" Galaţi, cu toate elementele sale reprezentative : patrimoniale, de carte şi performanţă şcolară, elevi şi profesori. Dialogul dintre tineri, oraşul pe care l-am vizitat împreună cu şi sub îndrumarea colegilor noştri maghiari (care prin specializarea lor şcolară se pregătesc să devina, după 5 ani de liceu, ghizi, manageri de hotel, recepţioneri, sau maeştri bucătari!), lecţia de istorie, de profesionalism, de democraţie şi egalitate şi respect în valori şi aspiraţii, comuniunea ideatică şi, paradoxal, varietatea ideilor, toate au deschis porţi către cunoaştere, au adus noi iniţiative de ambele părţi, au infiripat un parteneriat pe care îl dorim durabil şi de folos tuturor colegilor din şcoală.

Rezultatele obţinute :

Comunicarea, preponderent europeană, în limbile engleză şi franceză, a condus la un schimb de idei materializat într-o prietenie deschisă, colaborare în plan profesional, şi continuarea, împreuna, a învăţării prin descoperire, pe pământ românesc, precum şi prin schimb de tradiţie şi inovare şcolară.

Continuitate :

Continuitatea este inclusă în cadrul proiectului prin faptul că, în următorul an şcolar, elevii şcolii noastre vor fi gazde ale partenerilor maghiari.

Motivaţia propunerii activităţii ca fiind cea mai potrivită pentru a fi continuată :

Ideea de scoala "altfel", dincolo de granitele sale materiale, dar cu acelasi potential de "a invata" si "a experimenta", ne-a inspirat in creerea unui exercitiu inedit de comunicare si invatare, alaturi de colegi profesori si elevi maghiari, intr-un schimb de experienta la Colegiul ,,Xantus Janos" Bilingual Secondary School.

Proiecte desfășurate în cursul anului școlar 2011-2012

 

 Profesor coordonator

 Proiecte derulate la nivelul școlii
 1. Sîrbu Corina Concursul de poezie „The Golden Quill”
 2. Fuică Violeta „Literatura și celelalte arte”
 3. Tofan Onorica revista „PRO DOMO”
 4. Brașoveanu Valentina Cenaclu literar-artistic „Punți peste timp”
 5. Trotușanu Gina „Înșiră-te mărgărite”, proiect al clasei a IV-a A

 


 Profesor coordonator
 Proiecte eTwinning
 1. Grigore Diana
 "L'approche intellectuelle des peuples a travers l'etude des proverbes", clasa a VIII-a B în colaborare cu o clasă din Grecia
 2. Măzăroaie Violeta

 "123 ... toi et moi", elevii de la clasele a VII-a A şi a VIII-a A  in colaborare cu elevi din Grecia, Olanda, Spania, Belgia.

"Parler dans les BD"  in partenriat cu şcoli din Grecia, Italia, Finlanda, Romania (Orӑstie) şi implicarea claselor a VI-a A şi a VII-a B.

"Toi et Moi, ici et là-bas" in parteneriat cu şcoli din Grecia, Italia, Belgia, Romania cu implicarea elevilor de la clasa a V-a B.

 3. Ciobanu Cristina

 ”Let's compare our schools" (certificat national de calitate), elevi de la clasa a VII-a B, de la clasa a IX-a C și clasa a IX-a D în colaborare cu Lycee Uruguay France, Avon: pagina proiectului.

"A multimedia library", elevi de la clasa a VII-a B, de la a IX-a C si a XI-a I in colaborarea cu Franta, Polonia si Turcia: site-ul proiectului.

Alte proiecte internationale:

 •   proiect internaţional de voluntariat ,,Jeunes en Roumanie” cu grupurile de scuţi (pionieri), în colaborare cu Biroul European al UNCJR la Bruxelles (Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România) şi cu Asociaţia « Partenariat Villages Roumains » (Parteneriat Satele Româneşti). Copiii claselor a IV-a, a V-a si a VI-a sunt principalii beneficiari – prof. coord. Violeta Mazaroaie.
Cambridge Pretesting School

Sub îndrumarea British Council Iaşi şi cu implicarea doamnei profesoare Ziminschi Mariana, şcoala noastră a devenit Pretesting School. Ce înseamnă acest lucru? Putem să ne verificăm cunoştinţele de limbă engleză gratuit, susţinând la alegere şi conform unui calendar prestabilit un număr de examene Cambridge. Toată logistica şi componentele examenelor sunt trimise în şcoala noastră de la Cambridge, urmând ca evaluarea şi feed-back-ul să fie retrimise fiecărui candidat confidenţial.

Iată calendarul de examinare!

Susţinerea se va face la noi în şcoală - în noiembrie (KET şi PET) şi în decembrie (FLE).

Informaţii suplimentare despre ce înseamnă această pretestare puteţi găsi aici.

prof. Ziminschi Mariana

Lumea in scoala ta

       In perioada 6-9 iunie 2011 Asociatia pentru Managementul Artelor desfasoara in parteneriat cu liceul nostru proiectul Lumea in scoala ta, saptamana amintita fiind dedicata Olandei.

  

        Programul activitatilor

   6 iunie - deschidere festivă (amfiteatrul I, sala 9):

 • ora 9.00 - clasa I si a II-a
 • ora 9.40 – clasele a III-a si a IV-a
 • ora 10.20 – cl. a IX-a
 • ora 11.00 – cl. a X-a
 • ora 11.40 – cl. a XI-a
 • ora 12.20 – cl. V – VI
 • ora 13.00 – cl. VII- VIII

   8 iunie (miercuri), ora 10 - bucătărie olandeză (cantină) - clasele a II-a A, a III-a B, a X-a B, a IX-a A

   8 iunie (miercuri), ora 14 - cultură olandeză (sala 9)

   8 iunie - expoziţie de desene inspirate din cultura olandeză

   9 iunie (joi) - campionat de fotbal (la Școala nr. 13) - elevi ai claselor de gimnaziu

   6-9 iunie - concurs de desene - cls I

   6-9 iunie - concurs de eseuri - cls II-XI

   9 iunie (joi) - ora 12 - festivitate de închidere (sala 9) - elevii participanți la activități

Proiectul cultural "Plus... Minus... Galati"

          Expozitia de fotografie inedita cu tema Orasul Galati azi are loc in perioada 10 mai - 10 iunie 2010 in sediul Casei de Cultura a Sindicatelor Galati, Strada Brailei nr. 134, et. 1.

          Scopul proiectului este de a stimula potentialul artistic, creativ al elevilor si al cadrelor didactice,  de a descoperi si de a atrage in competitie un numar cat mai mare de elevi cu inclinatii artistice, o sansa pentru exprimarea sensibilitatii, imaginatiei si fanteziei creative a copiilor.

          Proiectul este realizat de elevii clasei a XI-a I a Colegiului National "C. Negri" in parteneriat cu Casa de Cultura a Sindicatelor Galati, coordonatori fiind dir. ec. Ovidiu Ioan Manole (Casa de Cultura a Sindicatelor), Angela Baciu (scriitor, consilier cultural) si prof. diriginte Gheoghe Padurariu. 

Journées de Réflexion Pédagogique - Galati, 14.05-16.05

           La classe de FLE-vecteur du dialogue multiculturel et de la paix

          Membrii filialelor  ARPF care au participat  la Journées de Réflexion Pédagogique  – Galati

 • Bucuresti - Cristina Grigore si Mihaela Cosma
 • Iasi - Irina Cosovanu si Silvia Stan
 • Timis - Raluca Martinescu 
 • Teleorman - Angelica Lepadatu si Dan Farcasanu
 • Cluj - Anca Cocheci si Aurelia Campean 
 • Buzau - Liliana Ivanel si Claudia Panchiosu
 • Mures - Adela Popa si Daniel Raduly (insp.)
 • Bihor - Raruhu Puscariu si Ica Gavra
 • Valcea - Marcela Barbu, Anca Tugulea si Mariana Ciuperca 
 • Salaj - Dorin Cosma (insp.) si Lucian Goga
 • Vrancea - Svetlana Baciu (insp.)
 • Olt - Eliza Florea si Daniela Stoian
 • Constanta - Mihaela Postelnicu
 • Gorj - Irina Mercioiu si Melania Mihai
 • Hunedoara - Dan Cosma
 • Dolj - Maria Trosnea
 • Neamt - Alina Pamfil si Carmen Lozonschi
 • Maramures - Bianca Gogi si Aurora Baban

           Programme ici.