Colegiul National
„Costache Negri”

Galati

Elevi de valoare

       Ne mândrim cu foarte mulți dintre elevii noștri, cu toți aceia care fac eforturi pentru a se autodepăși, cu toți cei care se implică în atâtea activități dovedind, de fiecare dată, că pot fi mai buni.

       Vrem sa vă prezentăm aici elevii care s-au remarcat prin rezultate deosebite obținute într-un domeniu de activitate. Pagina aceasta este dedicată lor. 

Ioana Bouroș

R.: Stim că esti olimpica la matematica, fizica si chimie. Cum si cand a inceput pasiunea pentru aceste stiinte?     

I.B.: Pasiunea pentru matematica a inceput inca din clasele primare, cand am participat la primul concurs Cangurul si s-a amplificat in gimnaziu, cand l-am intalnit pe mentorul meu, domnul profesor Mitica Dudau. Fizica a inceput sa-mi placa de cand am descoperit-o cu doamna profesoara Simona Tataru. Dragostea pentru chimie am avut-o de la primul contact cu aceasta, iar doamna Iulia Galateanu m-a sustinut in aceasta directie.

R: Ne poti spune ce premii ai castigat la olimpiadele si concursurile nationale?

I.B.: Premiile castigate la olimpiadele si concursurile nationale sunt:

 • 2009 Concursul national de matematica Cangurul –premiul I + Tabara Poiana Pinului
 • 2009 Olimpiada de matematica, faza judeteana – premiul III
 • 2009 Concursul interjudetean de matematica “Cristian S.Calude” - premiul  I
 • 2009 Concursul national de matematica “Lumina Math” - premiul II
 • 2010 Concursul national de evaluare in educatie la matematica – premiul I + medalie aur
 • 2010 Olimpiada de matematica,faza judeteana – premiul II
 • 2010 Concursul national de matematica Cangurul – premiul I + Tabara Poiana Pinului
 • 2010 Concursul interdisciplinar matematica si romana (plus-minus poezie),faza judeteana premiul I
 • 2010 Concursul interdisciplinar matematica si romana (plus-minus poezie),faza nationala Cluj – premiul I + cupa
 • 2010 Olimpiada de matematica,faza nationala Calarasi – medalie bronz
 • 2010 Concursul Gazeta Matematica si Viitorii Olimpici, etapa finala Campulung Muscel – premiul II + medalie argint
 • 2010 Concursul national de evaluare in educatie la matematica,faza competitionala – premiul III + MP4
 • 2010 Concursul interjudetean de matematica “Petru Morosan – Trident” Braila – premiul II
 • 2010 Concursul national de matemaica “Lumina Math” – premiul I + excursie Turcia
 • 2010 Concursul national de matematica Eremia Grigorescu – Buzau ,premiul I
 • 2011 Olimpiada de fizica, etapa judeteana – premiul I
 • 2011 Olimpiada de fizica – etapa nationala Arad – mentiune
 • 2011 Concursul national de chimie ChimeXpert, faza zonala – pemiul I si calificarea la faza nationala
 • 2011 Concursul national de chimie ChimeXpert, faza nationala Satu Mare – premiul I
 • 2011 Olimpiada de matematica etapa judeteana – premiul II
 • 2011 Olimpiada de matematica etapa nationala Oradea – mentiune + medalie argint
 • 2011 Concursul national de evaluare in educatie la matematica – premiul I + medalie aur + calificare la etapa competitionala.

R.: Desi esti abia clasa a VII-a, cred ca deja ai castigat o suma importanta din concursuri si olimpiade. Ne poti spune si noua cu aproximatie?

I.B.: Aproximativ, pana acum, am castigat 3.000 RON, pe care ii am depusi intr-un cont.

R: Intentionezi sa ramai la colegiul nostru? De ce crezi ca majoritatea olimpicilor opteaza pentru CNVA?

I.B.: In acest moment, optiunea de a ramane la Colegiul National „Costache Negri” este de 99%. Eu cred ca majoritatea olimpicilor opteaza pentru CNVA deoarece exista impresia ca numai acolo se poate face performanta, ca se pot afirma si ca au o mai mare posibilitate de a prinde burse de studiu in afara tarii.

R.: Crezi ca invatamantul romanesc nu este sustinut financiar suficient?

I.B.: Nu cred, asa si este. In general, nu sunt alocate suficiente fonduri din partea statului, iar cele care sunt disponibile nu sunt intotdeauna bine gestionate.

R.: Ce planuri ai pe viitor?

I.B.: Pentru viitor imi doresc sa-mi mentin performantele si chiar sa mi le imbunatatesc si, daca este posibil, sa obtin o bursa in strainatate la o universitate de prestigiu.

R.: Cum iti petreci timpul liber? Ce hobby-uri si pasiuni ai?
I.B.: Majoritatea timpului il am ocupat cu studiul materiilor mele preferate. Putin timp liber am doar in vacante. In general, muncesc mult, dar o fac cu placere. Ca hobby, imi place sa colectionez bani rari, adica sunt pasionata de numismatica. Ascult muzica, fac drumetii si excursii, sunt un copil obisnuit.

interviu realizat de Radu Bilec, mai 2011

Dorin Gabriel Clisu

       Dorin Clisu, elev în clasa a X-a I, este pasionat de matematică, de fizică, de aeromodelism, de radiomodelism şi de simulatoarele (de maşini şi aeronove) pe calculator, în care se antrenează, spune el, pentru cele reale. Începând din gimnaziu, a devenit si „colecţionar” de premii obținute, mai ales, la olimpiadele (inclusiv etapa națională) şi concursurile de fizică şi de matematică.

R.: Când ai început să fii pasionat de matematică?

D.C.: Pasiunea a apărut încet (dar sigur),  poate odată cu participarea, în clasa a II-a la concursul Cangurul. Însă abia în gimnaziu, am început să fiu preocupat de matematică mai serios.

R.: Care au fost persoanele care te-au susținut?

D.C.: Pot considera că toate persoanele care NU mi-au pus beţe în roate m-au susţinut... Pe lângă faptul că majoritatea lucrurilor le-am făcut singur, nu voi numi decât persoanele pe care oricum le ştiţi, şi anume domnul profesor Huțanu - primul care mi-a descoperit talentul, doamna profesoară Tătaru care m-a introdus în lumea fizicii şi părinţii care mi-au îngăduit să mă ocup de ce-mi place.

R.: Ce alte materii îți mai plac, pe lângă matematică şi fizică?

D.C.:  Pe lângă matematică şi fizică îmi mai place informatica. Cristian Calude (matematician român, profesor în Noua Zeelandă) spunea recent într-un interviu că matematicienii nu prea se descurcă  la calculat (contrar părerii generale) şi preferă să lase această „sarcină” în seama mașinilor de calcul. Nu-l contrazic. Şi chimia e utilă, se aplică la reacțiile din motoarele de rachetă pe care le construiesc. E deja subînțeles că pentru toate celelalte componente şi sisteme am nevoie de formule şi raționamente din matematică şi fizică.

R.: Dacă ar trebui să alegi între matematică şi fizică, ce ai alege?

D.C.: Cum răspunsul la acestă întrebare depinde de starea mea de moment (dacă am mâncat o perioadă matematică pe pâine, aş prefera fizica şi invers), voi răspunde în felul meu simplu: pentru explorarea fizicii este nevoie de un instrument - cel mai puternic instrument fiind matematica. Dacă, să zicem, matematica este un instrument numit ipotetic „ciocan”, trebuie să găsesc un „cui”, adică fizica pentru că se „înfinge” bine în lucruri. Poate nu ştiți gluma aceea – când tot ce ai este un ciocan, toate obiectele din jur ți se par cuie (prietenii ştiu de ce!...).

R.: Cum reușești să faci față stresului inevitabil în cazul pregătirii pentru competiții?

D.C.: Ceea ce fac îmi place și nu se poate spune că depun un efort motivațional extraordinar. Este totuși obositor și mă relaxez în alte moduri, ascultând muzică, urmărind diverse clipuri pe youtube, ieșind din când în când la zbor cu avionul RC ...

R.: Cum te vezi peste 10 ani? Te-ai gândit să candidezi la președinția țării?

D.C.: Nu pot să zic exact cum mă văd pentru că nu știu ce se poate întâmpla în atât timp; în viață ai o hartă  pe care sunt mai multe locații, alegi una, dar drumul urmat se bifurcă și atunci iar trebuie să alegi o cale ce duce spre o altă locație. În drumul tău, vei trece poate prin acele locații însemnate pe hartă, dar nu știi când. Cât despre președinție, m-am gândit oarecum din cauza situației României (merită mult mai mult), datorită sentimentului că pot face ceva, însă rațiunea îmi spune că mi-aș pierde timpul încercând să mă bat cu morile de vânt. Iar ca să fii votat oricum trebuie să umbli cu ticaloșii și cu minciuni.

Interviu realizat de Oana Toma, 2011

Sorina Iancu

       Am vrut să o cunoaştem mai bine pe Sorina Iancu, elevă în clasa a XI-a a colegiului nostru cu rezultate foarte bune la învățătură, dar şi proaspăt campioană naţională absolută la patinaj viteză. De aceea am hotărât să îi adresăm câteva întrebări.

R: Care crezi că sunt calităţile tale?

S.I.: Ambiţioasă, curioasă, responsabilă. Ambiţioasă pentru că nu mă dau bătută, indiferent de obiectiv, curioasă de tot ce e nou şi responsabilă în ceea ce priveşte planificarea timpului, care este insuficient.

R.: Ce satisfacţii îţi aduce practicarea acestui sport?

S.I.: În primul rând satisfacţiile personale prin care îmi demonstrez mie că pot; iar apoi cele materiale care vin odată cu câştigarea anumitor premii.

R.: Este un sport greu de practicat în România? Unde te antrenezi? Este costisitor?

S.I.: Sunt legitimată la clubul CSM Dunărea Galaţi şi în fiecare zi merg la antrenamente la patinoarul din oraş, care însă nu are dimensiunile necesare practicării acestui sport (doar 150 m din 400 m), drept pentru care este inevitabilă deplasarea în străinătate pentru cel puţin două luni. Când ajungi la un anumit nivel de performanţă, clubul sportiv şi Federaţia Română De Patinaj îţi asigură echipamentul specific (patine, costum, role vara etc.), deplasările, deci partea materială este acoperită.

R.: Care sunt performanțele tale de până acum?

S.I.: De-a lungul celor opt ani de carieră sportivă am strâns în palmares 25 de medalii, ultimele 5 câștigate în februarie anul acesta fiind cele mai importante, aducându-mi titlul de campioană națională absolută la categoria junioare 2 fete. Foarte amuzant mi se pare faptul că, de câțiva ani încoace, campionatele naționale sunt „gâzduite” de piste din Germania şi Italia, standardul lor de modernizare depăşind cu mult singura pistă de patinaj viteză din România (de la Miercurea-Ciuc), care acum nu mai este funcțională.

R.: Care sunt perspectivele tale în ceea ce privește acest sport?

S.I.: Având în vedere că este un sport restricționat de vârstă, îmi propun să ajung cât mai sus posibil în topul mondial. Sunt conştientă că la un moment dat nu voi mai avea timpul şi condiția fizică necesară şi îmi doresc să inițiez, în străinătate, pe micii sportivi, în „ceva” pe cât de necunoscut şi nepromovat la noi, pe atât de popular şi apreciat în afara granițelor.

Interviu realizat de Alina Ignat și Ema Purghel, 2011

Rezultatele Sorinei de pana acum (februarie 2012):

 • Campionatul National de patinaj viteza pe role – Tg. Mures 2007 - 4 locuri III (500m,1000m,1500m, clasament general)
 • Campionatul National de Short Track – Miercurea Ciuc 2009 - locul III
 • Campionatul National de patinaj viteza – Erfurt, Germania 2009 - 3 locuri III (500m, 1000m, 3000m )
 • Campionatul National de patinaj viteza pe role – Brasov 2010 -  1 loc II (1000m), 2 locuri III (500m, clasament general)
 • Campionatul National de patinaj viteza – Erfurt, Germania 2010 - 4 locuri II (500m, 1000m, 1500m, clasament general), 1 loc III (3000m)
 • Campionatul National de Sprint Juniori  – Erfurt, Germania 2011 - 1 loc II
 • Campionatul National de Sprint Seniori – Erfurt, Germania 2011 - 1 loc III
 • Campionatul National de patinaj viteza – Erfurt, Germania 2011 - 5 locuri I (500m,1000m,1500m,3000m, clasament general)
 • Future Champions Cup – Budapesta, Ungaria 2011 - 1 loc I
 • Campionatul National de Sprin Juniori – Inzell, Germania 2012 - 1 loc II
 • Campionatul National de patinaj viteza – Inzell, Germania 2012 - 5 locuri II (500m,1000m,1500m,3000m, clasament general)
Olimpici

      În anul şcolar 2010-2011, peste 20 de elevi ai liceului nostru s-au calificat la etapa naţională a olimpiadelor şcolare. Am încercat să aflăm mai multe despre ei şi performanţele lor.

        În afară de Ioana Bouroş şi Dorin Clisu prezentaţi mai sus, am mai reuşit să discutăm şi cu următorii elevi: